Mielőtt belevágnék a receptekbe, úgy gondoltam, nem árt egy kis összefoglalás arról, hogy mit (t)ehet a hemokromatózisos, és mit nem. Nekem ez elég rapszodikus pontja a diétának, mivel egyszer úgy érzem, hogy szuper, kikristályosodott az egész, tudom mi tartalmaz sok vasat, tudom, mit lehet számolatlanul enni. Aztán összeomlik az egész, és úgy érzem, ha így főzök tovább, megölöm a Férjet... :) Gondolom, hogy ha kialakul a rutin, akkor talán könnyebb lesz, és bízom magamban, hogy mint örök fogyókúrázó, és megrögzött kalóriaszámláló, nem okoz gondot az éjszakázástól (a Gyerek éjszakai nemalvása szerintem a karmám része, de ezzel együtt imádom) megfáradt agyamnak néhány plusz, vastartalmat érintő számadat befogadása.

Tehát az alapok, amiket -tegyük hozzá-, még én is csak tanulgatok.

  • Vasszegény étrend! Lehet úgy is felfogni, hogy szinte a vegetáriánus étrendbe hajló diéta a megfelelő. Ez felettébb szórakoztató egy megrögzött húsevővel...
  • NO C vitamin! A C vitamin segíti a vas felszívódását. Mondanom sem kell, hogy a Férj általában citrommal locsolgatja a savanyú káposztát, de most erről is le kellett mondania egy időre. Természetesen a multivitamin készítmények, és a mindenféle vitaminnal és vassal dúsított müzlik/pelyhek/mindenfélék is tiltottak
  • Mértékletesség. A kezelés elején, amíg nem normalizálódik a vasszint, célszerű szigorúbbra venni a figurát, de utána pár alkalommal el lehet hajolni mondjuk egy resztelt máj erejéig. (Vagy mákostészta... Ezt hallgatom hónapok óta :) )
  • NO vörös húsok! A legjobb a semmilyen hús (az állati eredetű ételekből 20% vas szívódik fel, míg a növényi eredetűekból csak max. 5%), de ha nem vagyok vasszigorú (haha, vasszigor...), akkor csirke-pulyka, hal, és csalónapokon sovány sertéshús. Nincs belsőség, nincs májkrém!
  • NO nyers kagyló, rák, tengeri herkentyű! Egy alattomos baktérium, aka vibrio vulnificus (mintha a Harry Potter egyik varázsigéje lenne...) hemokromatózisosoknál halált okozhat!
  • NO, vagy csak nagyon kevés zöld tea (szintén segít a vasnak).
  • NO ALKOHOL! Ezt a legkönnyebb betartani, mert amúgy sem vagyunk nagy piások. Bár amióta tiltva van, a 9 év alatt kb. először hallottam Férj szájából, hogy "De meginnék egy sört". Kösz... :)
  • NO kakaó.
  • Kávé, fekete tea megengedett, de nem túl nagy mennyiségben. Nálunk ez kettős nehézség, mert nagy teás/kávés a Férj, de a szív (még nem tudjuk, hogy hemokromatózis miatti) károsodása miatt nem fogyaszthatja igazán. Így mostanság koffeinmentes kávét iszik, és rooibost, csalónapokon pedig fekete teát, és "rendes" kávét. Sebaj, iszom helyette én kávét, literszámra (említettem már az éjszakázást...?)
  • NO cigi (erre nagyon büszke vagyok, Férj már egy éve, én 2 éve nem dohányzunk), testmozgás ( sok-sok séta a Gyerekkel).

 

Tulajdonképpen dióhéjban ennyi a szigorú része, ezeken a határokon belül rugalmasan mozoghatunk. Ezen kívül még el kell járnunk kezelésekre, ami igazi horrorsztori (na nem nekem, engem nem zavar a vér); 400 ml vért kell lecsapolni minden alkalommal. Eleinte kéthetente, most havonta megyünk. Férj gyenge szíve miatt a csapolással párhuzamosan kap infúziót is, hogy ne ájuljon el, mert az első kezelések során ezzel megjártuk. Így minden alkalommal a két karjából kilógó csövekkel meg a hosszú hajával úgy néz ki, mint Jézus a kereszten, de igazi hős, és nagyon jól viseli. A kórházba már haza járunk, mindenki nagyon kedves, és érezzük, hogy segíteni akarnak. Tulajdonképpen szerencsésnek mondhatom magunkat, hisz lehetséges, hogy "csak" a szívet károsította a felgyülemlett vas, mivel a többi esetlegesen érintett szerv rendben szuperál.
Ígérem, a következő bejegyzésekkel már a receptek is jönnek. :)

Bemutatkozásunk részeként jöjjön egy meghitt kép a legutóbbi csapolásról (naná, hogy nekem van a legkényelmesebb helyem mindig a Férj mellett). :)